UK: slotakkoord, wonderlijke ontmoetingen

Onderweg maken we heel veel mee. Bijna dagelijks verplaatsen we ons. We zien prachtige plaatsjes, eeuwenoud, vol verhalen van weleer. Ook laven we ons aan de overweldigende natuur in al zijn facetten: indrukwekkende berghellingen, verstilde bossen, kabbelende beekjes en zonsondergangen die zichzelf telkens veranderen in weer een nieuw overdonderend schilderij, dat zich even aan ons laat zien om daarna voorgoed te verdwijnen.

‘Thuis’ waar je ook bent

Met regelmaat ontmoeten we daarnaast mooie mensen. Eerder vertelde ik over Gary. We kwamen hem tegen op een kleine camping in de middle of nowhere in het zuid-westen van Schotland bij Galloway Forest. We bleken gelijk een klik te hebben en maakten gedrieën muziek: hij op z’n harmonium, wij zingend en gitaar spelend. Fijn om mooie mensen te ontmoeten. Het geeft je een gevoel van ‘thuis’, waar je ook bent.

Een paar weken later waren we in Gary’s woonplaats: het Engelse Otley, in de Yorkshire Dales. We besloten hem spontaan een sms’je te sturen en hij kwam direct naar de pub waar wij al druk in gesprek waren met de locals. Het was een feestje om hem weer te zien. Daarnaast zorgde onze ontmoeting ervoor dat we de dag erna optraden. Ons weerzien maakte dat we ons na twee dagen in dit dorpje helemaal op onze plek voelden. Bij de supermarkt werden we herkend als die buitenlanders die de avond ervoor muziek hadden gemaakt op het open podium. Mooi om te zien hoe snel muziek je verbindt met andere mensen. Op de een of andere manier zijn daar geen lange gesprekken voor nodig. Met pijn in het hart vertrokken we na drie dagen uit Otley. Vastbesloten om in contact te blijven met Gary.

Uit het oog, niet uit het hart

Na Engeland reisden we naar Wales. Een prachtig land met een indrukwekkende kustlijn. Ook daar hadden we het erg naar onze zin. Niet in de minste plaats omdat we daar een paar dagen samen op de camping stonden met mijn zus Marije, haar man Roy en de kinderen. Altijd een cadeautje als wegen zich ongedwongen kruisen en je een paar dagen kunt genieten en lachen met elkaar. Met het verstrijken van de tijd lag Otley inmiddels steeds verder achter ons. Wat overigens niet betekende dat we het er niet geregeld met elkaar over hadden. Met lichte heimwee dachten we soms terug aan onze tijd daar. Intrigerend hoe een relatief korte periode (een dag of drie) zo’n indruk kan maken op een mens.

Onverwacht weerzien

In de buurt van Dean Forest – een mooi bos in Wales dichtbij de Engelse grens – stopten we op een morgen bij Dell Castle. We dronken een kop koffie en ik belde met mijn broer Brecht. Tijdens mijn gesprek hoorde ik Barbara zeggen: “Nou ja! Volgens mij loopt daar Gary!” Voordat ik op of om kon kijken snelde ze ons busje uit om haar vermoeden te bevestigen. En ja hoor, inderdaad, het was Gary. Hij bleek een paar dagen met familie in Wales een huisje gehuurd te hebben. Zojuist had hij zijn vriendin naar het station gebracht en besloot nog even bij Dell Castle een kop koffie te drinken en een momentje voor zichzelf te hebben om zich daarna weer in het familiegedruis te voegen.

Verbaasd en ook een beetje sprakeloos liepen we met elkaar naar een plaatselijk koffietentje, kletsten bij en genoten van het weerzien. Toen ieder weer zijnsweegs ging konden Barbara en ik er niet met elkaar over uit: hoe was het mogelijk dat we hem hier – uren rijden van zijn woonplaats – spontaan tegenkwamen? Als hij net ergens anders had geparkeerd, als wij iets later waren aangekomen, als Barbara net niet had gekeken, dan hadden we elkaar niet gezien.

Een gebrek aan woorden

Bij gebrek aan beter betitelen we dit soort ontmoetingen maar als ‘toeval’. Maar als je het mij vraagt heeft dat meer te maken met ons onvermogen woorden te kunnen geven aan kleine wondertjes. Een persoon spontaan weer tegenkomen in een zee van anderen en in een zee van factoren en omstandigheden die net even anders hadden kunnen zijn, heeft iets magisch. Het maakt dat ik vol verwondering naar onze wereld kijk. Dankbaar voor het moois dat je op de meest onverwachte momenten toevalt.

– Thijs –